dijous, 23 d’abril del 2015

La Identitat Balear, un repte de l'Autonomia

El passat 9 d'abril, el Cercle d'Economia de Mallorca, va presentar a la Societat Balear, un recull de 26 propostes per a la millora del model socioeconòmic de les Illes Balears. Des de la més absoluta independència i després d'una lloable tasca de recerca i debat es van presentar tot una sèrie de mesures, entre les quals destaca la millora del finançament autonòmic, l'assoliment d'un gran pacte educatiu i la reforma de la llei electoral, entre d'altres.

En concret, la 6a proposta, feia referència al foment d'una identitat balear, per tal d'influir sobre l'Estat Espanyol. I, precisament quan parlam d'identitats o sentiments aquí a les Illes, trobam –simplificant-ho molt– 3 representacions. Per una banda, el sentiment espanyol, per altra banda el desig dels Països Catalans, i finalment el sentiment insular (el majoritari). No obstant, no podem obviar que aquestes sensibilitats poden anar unides, i en molts de casos es troben models mixtos. 

Si ara mateix féssim una enquesta a les diferents illes, ens trobaríem: mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs. Però en menor mesura, gent que s'identifiqui com a balear. I, crec que després de 32 anys d'autonomia, ens cal fer autocrítica pel que respecta al tema identitari. Els qui pensam en l'assoliment d'una identitat comú ho feim amb un únic objectiu: millorar les condicions socials i econòmiques dels nostres co-ciutadans. I estam segurs que la consolidació d'aquest sentiment, estarà intrínsecament lligat a beneficis directes per als ciutadans de la nostra Comunitat.

Està clar que el repte que tenim per davant no serà fàcil, ni molt manco. Partim d'una falta de consens que encara arrossegam des de l'Avantprojecte d'Estatut de 1931. Sense dubte, serà una tasca complicada. Però cal tenir altura de mires i sentit de la responsabilitat per abordar un tema conflictiu però necessari. Perquè la identitat balear, no és excloent respecte al sentiment insular de cada illa; simplement és un punt afegit per tenir una societat més cohesionada.

No pensem en els propers 4 anys, pensem en els següents 32 anys d'autonomia i en els objectius i metes que volem assolir.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix

 
Copyright © . 4 Illes en Moviment - Posts · Comments
Tema Dissenyat per Rafel Coll · Patrocinat per Blogger