diumenge, 22 de març del 2015

Es poden extrapolar els resultats de les eleccions andaluses a Balears?

Avui, 22 de març, coneixerem els resultats de la primera cita electoral de l'any, les eleccions Autonòmiques d'Andalusia. I la pregunta que ens feim aquí és: Són extrapolables els resultats de la regió del sud a les nostres illes?

És clar que no. Perquè el 98% dels vots andalusos són per partits estatals, mentre que aquí, tenim una representació de partits illens al voltant del 15%. Per altra banda, tenim uns fets diferenciadors, com la llengua pròpia, la condició d'illencs,...

No obstant, els pactes post-electorals seran de gran utilitat. Ja que si tenim en compte les recents enquestes, el PSOE de Susana Díaz guanyaria sense majoria absoluta. La qüestió és: Arribarà a un gran pacte amb el PP? Pactarà amb Podemos i Esquerra Unida? O optarà per governar amb minoria?

A 4 ILLES EN MOVIMENT, ens hem volgut centrar en les eleccions andaluses perquè serviran de base i exemple per les eleccions de maig. I arribats aquí, tornam a demanar-nos: Tindrem un 3r Pacte de Progrés? Si és així, quantes forces en formaran part d'ell? El PP trobarà algun possible soci de govern si no obté majoria absoluta? Pot ser el PI?

Amics i amigues, aquest és el primer post del blog, però introduirem un terme que emprarem durant tot aquest any electoral: PACTE. El Consens, serà la clau de tot aquest any. S'haurà de recuperar la cultura del diàleg per arribar a acords. Les grans majories són coses del passat; ja és hora de canviar el chip. Ara, toca seure a parlar. I, en concret, aquí a les Illes, necessitam diferents pactes, com pugui ser el Pacte per l'Educació. Les dretes i les esquerres han d'arribar a acords de mínims, per sentar les bases de la nostra Comunitat. Un únic objectiu s'ha de perseguir: l'Estabilitat.

L'exemple d'Andalusia no serà ni molt manco representatiu aquí. Però l'hem de seguir de ben a prop perquè pot ser el patró que es seguirà a moltes comunitats. I finalment, tornarem a acabar amb una pregunta: Mantindrà el bipartidisme la seva posició hegemònica?

Amics i amigues, gràcies per seguir 4 Illes en Moviment. Totes les preguntes quedaran resoltes, no passeu pena. Temps al temps. Andalusia, no serà un mirall de nosaltres, però despreciar els resultats seria un error d'ingenus.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix

 
Copyright © . 4 Illes en Moviment - Posts · Comments
Tema Dissenyat per Rafel Coll · Patrocinat per Blogger