dilluns, 4 de maig del 2015

Anàlisis de les Eleccions Autonòmiques I: La incògnita de Guanyem i el PI

Ahir diumenge, El Mundo va publicar la darrera enquesta de vots al Parlament Balear. A continuació anam a analitzar els resultats i els possibles canvis que esdevindran a mesura que comenci la campanya electoral:

Cal destacar l'enfonsament del Partit Popular, que no aconsegueix remuntar els resultats i es manté entorn als 22-25 diputats. El PSIB, per la seva banda –que venia de sumar el pitjor resultat de la seva història– s'enfonsa fins els 13-14 diputats. Podem, segueix en els 8-11 que li venen donant les diferents enquestes des de fa més o menys un any. I sorprén, l'entrada de Ciutadans, que sense saber el programa electoral que presenta, aconsegueix entre 4 i 5 diputats. MÉS, després de la gran tasca realitzada durant aquests 4 anys, arribaria als 6 diputats. 
Enquesta publicada a El Mundo, dia 3 de maig

Però, les dues grans incògnites són Guanyem i el PI. I vostès, pensaran, perquè centrar aquest article en dues forces que tan sols poden arribar a 1 i 2 diputats respectivament? Perquè aquestes dues forces determinaran les majories que tindrem a la Cambra. Vaig a explicar-ho...

A aquesta darrera enquesta, a el PI, el situen entorn al 3,5% dels vots (la barrera electoral és del 5%). Tal com senyalen els analistes, això es deu a la falta d'integració del Pi a Palma. Tot i que a la Part Forana hagin realitzat una gran tasca, la seva assignatura pendent segueix sent Ciutat. Si entren, ho faran amb 2 diputats o inclús 3. Ara bé, si no aconsegueixen el 5% dels vots a la circumscripció de Mallorca, no entraran al Parlament. Respecte a Guanyem, ells es presenten a Eivissa principalment. Tot i ser una coalició on està integrada Esquerra Unida, és bastant probable que entrin al Parlament amb 1 diputat.

Si aquests dos partits no entrassin al Parlament, per no assolir el 5% mínim dels vots, això repercutiria en una majoria més sòlida del Partit Popular, que al ser la força majoritària es veuria beneficiada a l'hora del repartiment d'escons. 

En canvi, si ambdues formacions entrassin, tendiríem a un parlament molt fragmentat, però on qualsevol pacte pot ser possible. La composició final, a dia d'avui, seria una on el Partit Popular guanyaria les eleccions i governaria en minoria. La clau, serà si PP+C's sumen 30, o si necessiten a el PI. Pel que respecta als partits progressites, sent sincers, és bastant improbable reeditar un nou Pacte de Progrés, degut a la fragmentació de l'esquerra. A més, no sabem com actuarà Podem: si pensarà en les Balears o si pensarà en les eleccions de Novembre.

Estimats amics i amigues, aquest ha estat el primer anàlisis –molt breu– fet a 4 Illes en Moviment. Seguirem analitzant en les properes setmanes les enquestes que vagin sorgint, sempre des de la independència, l'objectivitat i el rigor.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix

 
Copyright © . 4 Illes en Moviment - Posts · Comments
Tema Dissenyat per Rafel Coll · Patrocinat per Blogger