dijous, 26 de març del 2015

37 anys d'excel·lència. Recuperem l'inconformisme

Dimecres passat la Universitat de les Illes Balears, complia 37 anys. En aquesta etapa s'ha anat consolidant a tot l'Estat, un sistema educatiu universal per a tothom. Un èxit sense precedents. S'ha aconseguit que qualsevol que vulgui, pugui cursar estudis superiors i això deixi de ser elitista. Avui, no venc a parlar-vos del 3+2, ni tan sols de la LOMCE, avui toca fer un anàlisis de la situació dels estudiants universitaris i el nostre aburgesament.

Ahir, estava a la presentació del nou llibre 'Repensem Mallorca' del diputat David Abril. La temàtica (d'actualitat): Canvis al model econòmic de Balears. A dita presentació, érem 4 estudiants. Tan sols 4! I jo em deman: no hauria de ser la Universitat, un espai crític de diàleg i debat? Què és el que hem fet perquè el jovent no s'involucri en la vida política de la nostra Comunitat?


No seré jo qui, des de la meva inexperiència vengui a donar lliçons a ningú. Ni puc, ni seria convenient. Però, trob que hauríem de fer-ne una reflexió. Volem realment una Universitat, que sigui un 3r de Batxiller, on l'únic objectiu sigui adquirir coneixements i més coneixements sense més practicitat? O, al contrari, volem que els estudiants, siguin capaços de conjugar aquests coneixements amb una visió crítica?

Crec que aquest article ha de servir per repensar-ne la Universitat. Una Universitat que ha esdevingut un èxit, gràcies al treball i l'esforç de moltíssima gent. Però que no per això hem de deixar de fer-hi feina. Els joves són el futur diuen. Si els joves no ens involucram en els actes polítics, culturals, artístics que es venen organitzant, haurem desaprofitat el vertader aprenentatge universitari.

Aquest canvi, ha de ser una prioritat pel següent Consell de Direcció de la UIB. S'han de permetre actes polítics al Campus. I s'ha d'incentivar als joves a reflexionar i repensar sobre tot el que els envolta. Sí, els estudiants han de ser gent inconformista, incrèduls i recelosos. L'objectiu? Aportar propostes, fer diàleg, obrir debats i tornar a començar. Proposar, discutir i arribar a acords i consensos.

La Universitat ha de ser un agent principal a les nostres Illes. Ha d'estar present a tots els òrgans de l'Administració Pública, aportant estudis, coneixements i experiència. I, els membres d'aquest organisme: tant professors, alumnes, com personal no docent són i han de ser l'eix vertebrador.

Estimats amics i amigues, estudiam només per tenir un paperet que acrediti un títol?
O la Universitat té altres finalitats? I, quan dic Universitat, parl d'Educació en general.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix

 
Copyright © . 4 Illes en Moviment - Posts · Comments
Tema Dissenyat per Rafel Coll · Patrocinat per Blogger