dissabte, 23 de maig del 2015

Dia de Reflexió. Dia de dubtes, de dilemes i d'incerteses

Demà, 24 de maig, es duran a terme les eleccions autonòmiques i municipals més emocionants de la darrera dècada. Tots els resultats estan en l'aire, tot pot passar i qualsevol possibilitat s'ha de tenir en compte. Els càlculs electorals aquesta setmana han estat la tònica predominant a totes les redaccions dels diaris. I, els nirvis entre els candidats s'han fet patent.

A Balears, afrontam unes eleccions amb una davallada espectacular del Partit Popular respecte a la gran majoria obtinguda (35 escons) el 2011 pel Partit Popular. Un enfonsament del PSIB. En canvi, la coalició MÉS aconsegueix mantenir i igualar els resultats obtinguts als anteriors comicis. Cal destacar la irrupció de les dues forces del panorama nacional: Podem i Ciutadans. Per altra banda, el PI, intenta lluitar contra les enquestes i superar la barrera electoral del 5% per poder entrar al Parlament. Un altre parer és Guanyem, que podria tornar al Parlament, aquesta vegada amb el suport de Esquerra Unida i ERC. I, finalment la formació UPyD, que camina propera cap a la desaparició.

Aquest article no és per contar-vos tot el que heu pogut llegir aquests dies als diaris, sinó per fer un pronòstic i posar en clau els futurs resultats, sense cap tipus d'estadística ni sondeig, sinó simplement per les sensacions d'un mateix. Abans de començar, s'ha de tenir en compte dos elements: el vot ocult, que en principi hauria d'afavorir el Partit Popular i l'abstenció que podria reduir-se respecte al 41'2% de l'any 2011.

Les meves sensacions són clares –i tot i que puc estar errat– crec que el Partit Popular assolirà el pitjor resultat de la seva història tot i que una gran part d'indecisos siguin votants conservadors. Qualsevol resultat pels Populars inferior a 27 diputats és un fracàs. Aquest fracàs no vol dir que no guanyin les eleccions. Sí, amics i amigues, per si dubtàveu, el Partit Popular serà el partit més votat a les Illes Balears –sense cap sorpresa–. Per altra banda, el PSIB-PSOE es juga ser el partit hegemònic de l'esquerra. Em preocupa aquesta davallada tan brusca. I més, quan a la resta de l'Estat suavitza aquest descens o inclús el reverteix en algunes comunitats. Pensau que si davallen del 16 escons (escons obtinguts l'any 1995), serà el pitjor resultat dels Socialistes a les Illes.

Respecte a la coalició MÉS, jo crec que seran la gran sorpresa de la nit. I, tot i que les enquestes indiquen que conservaran els 5 diputats, jo crec que arribaran a 7 sense problemes. Parlem ara de les noves formacions estatals: començant amb Podem, crec que el seu vot es quedarà al voltant de 8 diputats. Mentre que Ciutadans, jo crec que el seu vot és efervescent i ara que es coneixen qui seran els seus candidats així com la seva procedència hauran perdut molts d'adeptes, i n'obtindran al voltant de 4.

Finalment, el Pi-Proposta per les Illes després de demostrar la seva força omplint el Trui Teatre, crec que aconseguirà aquests 5% dels vots i entrarà al Parlament amb 2 diputats. Per altra banda, Guanyem, obtindrà 1 diputat a la circumscripció d'Eivissa on es presenta com l'esquerra alternativa a la Pitiüsa Major. Pel que respecta a UPyD, Balears no era una de les seves aspiracions fermes, per lo que el seu final aquí és clar: la desaparició.

Passi el que passi demà, jo vos anim a que aneu a votar. Hi ha moltíssimes opcions polítiques. Tant si estau indignats, com si no ho estau, pensau que aquesta decisió serà clau pels propers 4 anys. I, per acabar, una reflexió final: Si la democràcia es basa en la voluntat popular, però tan sol 5'8 persones de cada 10 van a votar, és a dir 1 de cada 2, és a dir, si la meitat de la població no s'expressa, realment tenim una democràcia efectiva?

Vos deix amb el meu pronòstic. Vos convid a que aquí abaix als comentaris posseu els resultats que pensau que sortiran o inclús els resultats que voldríeu. PARTICIPAU-HI!

PP: 25
PSIB: 12
MÉS: 7
Podem: 8
Ciutadans: 4
El PI-Proposta per les Illes: 2
Guanyem: 1
UPyD: 0

3 comentaris:

  1. Pp 22
    Psoe 11
    Podem 8
    Més 8
    Cs 6
    Pi 3
    Guanyem 1
    Upyd 0

    El Pi decantarà la balança

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Pere per la teva respota. Sí, el PI pot ser decisiu alhora de conformar majories al Parlament

      Elimina
  2. Pp 22
    Psoe 11
    Falange Española 8
    Més 6
    Podem 4
    Cs 4
    Pi 3
    Guanyem 1
    Upyd 0

    ResponElimina

Comparteix

 
Copyright © . 4 Illes en Moviment - Posts · Comments
Tema Dissenyat per Rafel Coll · Patrocinat per Blogger